Gepost door: janvanrenesse | 24/04/2009

Opdracht 5: wat is een wiki?

wiki-3

 

Wat is een wiki?

 

Een wiki is een website waarop bezoekers zelf op een eenvoudige manier informatie kunnen toevoegen of aanpassen. Daarvoor is geen toestemming of toegangscode nodig (bij sommige wiki’s moet je je wel eerst registreren).

 

Daarbij moet je niet denken aan een gastenboek, dat zijn alleen kanttekeningen naast de eigenlijke inhoud van de site. Het gaat ook niet om een weblog met commentaar of een forum, die bevatten alleen ongestructureerde discussie met losse opmerkingen van wisselende kwaliteit, waarin het lastig zoeken is.

 

Bij een wiki kunnen bezoekers de eigenlijke informatie-inhoud van de site bewerken en is er één gezamenlijke tekst die door alle deelnemers wordt onderhouden (soms met plaatjes). Het idee is dat de kwaliteit van de informatie toeneemt wanneer iedereen wordt aangemoedigd het zelf te verbeteren.

Wiki’s worden onder andere gebruikt om virtueel samen te werken en om kennis te delen. Een groep mensen onderhoudt bijvoorbeeld de gezamenlijke kennis rond een bepaald onderwerp in de vorm van een wiki.

 

Een wiki bestaat in de praktijk meestal uit een gestructureerde hypertekst, met plaatjes en links naar elders.

 

Een belangrijk kenmerk van een wiki is dat het wijzigen van de pagina’s snel en makkelijk is. De gebruikers kunnen direct en zonder omwegen verbeteringen aanbrengen. Om bij te dragen aan een wiki hoef je geen website-ontwerper te zijn. Teksten en afbeeldingen kunnen met een eenvoudige opmaaktaal worden ingevoerd. Speciale software op de server slaat de wijzigingen op en zet het resultaat om in webpagina’s. Je moet natuurlijk wel een beetje kunnen schrijven voor het web.

 

Een wiki heeft meestal een gebruiksovereenkomst, die inhoudt dat al het materiaal dat wordt ingevoerd onder een bepaalde open source contentlicentie komt te vallen. Dit is nodig omdat een wiki anders verschillende bepalingen van het auteursrecht zou schenden.

 

Een wiki wordt ook wel een Wikiwiki genoemd. “Wiki wiki” betekent “snel” in het Hawaiiaans.

 

Bron: www.leren.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: