Gepost door: janvanrenesse | 13/05/2009

Digitaal Leren

Omslag boek Digitaal Leren

Ontwerpen van multimedia leermaterialen

Bron:

  • Digitaal leren: ICT-toepassingen in het hoger onderwijs
  • Door Ivan d’ Haese, Martin Valcke
  • Gepubliceerd door Lannoo Uitgeverij, 2005
  • ISBN 9020958801, 9789020958805
  • 293 pagina’s

SAMENVATTING

Informatie- en communicatietechnologieën worden in de context van deze bijdrage be­keken vanuit de kansen die ze bieden om leermaterialen multimediaal uit te werken. Naast gedrukte tekst kunnen computers namelijk ook informatie op andere manieren representeren. Het gebruik van bijvoorbeeld tekeningen, foto’s, animaties, audio en video verrijkt de manieren waarop men studenten kennis kan helpen verwerken.

In deze bijdrage benadrukken we uitdrukkelijk het belang van een doordacht gebruik van een multimedia-kennisrepresentatie om bij individuele en/of groepen studenten de kennisverwerving te bevorderen. Dit betekent dat de techniek niet voorop staat; wel de invloed van multimedia representatie op leren.

In een eerste deel wordt daarom de Cognitieve Multimedia Theorie (CTML) van Mayer (2001) besproken. Deze theorie biedt een inzichtelijk raamwerk om de invloed van uitge­werkte multimedia leermaterialen op de opbouw van kennis te beschrijven en te verklaren. De theorie geeft ook zeer uitdrukkelijk de assumpties aan die hierbij voorop staan en – zeker niet het minst belangrijk – de theorie schuift een reeks ontwerpprincipes naar voren.

De theorie en de ontwerpprincipes zijn reeds zeer uitgebreid getoetst via wetenschappe­lijk onderzoek. De verschillende ontwerpprincipes worden in dit hoofdstuk telkens kort besproken en geïllustreerd met voorbeelden. In een laatste deel wordt een stappenplan voorgesteld dat het ontwikkelproces van multimedia leermaterialen procesmatig kan ondersteunen. Het vormt een hulpmiddel voor wie onmiddellijk aan de slag wil gaan met multimediale leermaterialen.

Meer informatie vind je op Sharepoint / Digitale Didactiek of zoeken via Google.

Of: http://www.computerboek.nl/boek/9789020958805/digitaal_leren_ict-toepassingen_in_het_hoger_onderwijs_ivan_dhaese

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: